سخت رویی روانشناختی چیست؟
سخت رویی روانشناختی، سپری در برابر بحرانهاست. شاید هر کدام از ما نسبت به یک بحران، واکنش متفاوتی داشته باشیم. بخشی از پاسخ این سوال، در گروی سرسختی روانی است. این صفت به مقاومت در برابر فشار روانی اشاره دارد؛ بهعبارتی، باعث احساس کنترل بیشتر بر زندگی، تعلق خاطر و گشودگی نسبت به دیدگاههای جدید میشود.
ابعاد سخت رویی
ابتدا لازم است آن را به اجزای سازنده تقلیل دهیم. سه جزء اساسی سرسختی روانی، در شرایط بحرانی به کمک ما میآیند. ارزیابی باورتان نسبت به این اجزا، میزان سخت رویی شما را پیشبینی میکند.
تعهد و سرسختی روانی
یکی از اجزای سخت رویی، تعهد است. تعهد فرد را عمیقا با وقایع زندگی درگیر میکند. بدین ترتیب مسئولیت بحرانها را میپذیرد. فرد متعهد حتی در ناملایمات شدید، رویکرد فعالانهای برای دنبال کردن نور هدف دارد.
احساس کنترل در سخت رویی
گاهی همۀ زندگی، مانند یک ماهی از میان دستانمان میلغزد. اما باور به کنترل امور در افراد سخت رو، به کمکشان میآید. کنترل شخصی، دومین عامل تسلط بر شرایط جدید و سرسختی روانی است.
باور به چالشی بودن وقایع
عامل آخر کمک میکند تا فرد استرس را نه به عنوان وضعیتی فلجکننده، بلکه چالشی قابل بررسی بداند. باور چالشی بودن و امکان تغییر فعالانه در شرایط تنشزا، انگیزۀ فرد سخت رو در غلبه بر این وضعیت خواهد بود.
سبک راهبردی فرد سخت رو
فرد سخترو، راهبرد متفاوتی در مقابل حوادث تنشزا دارد. هنگامی که فرد این حوادث را به دید چالشی ببیند که نیازمند مبارزه است و او میتواند متعهدانه کنترل امور را بهدست بگیرد، به واقعبینی خواهد رسید؛ به سخن دیگر، بدبینی حاصل از اثرات مخرب استرس کم میشود و جای آن را سپر محکم سرسختی روانی پر میکند. چرا سپر؟ چون سخترویی، لایهای حفاظتی در برابر سایر مشکلات جسمانی و روانی فراهم میکند.
راهکارهای افزایش سرسختی روانی
سخت رویی، هم تحتتأثیر ژنتیک و هم تحتتأثیر محیط و آموزش است. برخی از افراد بهطور طبیعی دارای این صفت هستند. اما فراموش نکنید که سرسختی روانی میتواند آموخته و تقویت شود. بزرگسالانی که هر یک با درجات مختلفی از سخترویی وارد این سنین میشوند، میتوانند رویکردی فعالانهتر در پیش بگیرند؛ رویکردی که ناملایمات را به عنوان یک چالش تفسیر میکند. در راه تقویت این صفت، میتوان از کمک متخصصان خبره نیز بهره برد تا بدین ترتیب شجاعت و سلامت روان تعداد بیشتری از افراد جامعه تامین شود.